
5 міфів про вино, які варто забути
Корисно знати
Існує безліч міфів про вино — один із найвишуканіших напоїв у світі. Побутує думка, ніби у вині складно розібратися, тому простіше запам'ятати декілька "перевірених" правил, яким треба слідувати, перш ніж зробити свій вибір.
Разом з оновленою виноробською компанією Villa Krim — лідером серед виробників вина в Україні, руйнуємо популярні міфи, які не дають насолодитися смаком напою.

Якщо не знаєш, що брати, бери французьке — не прогадаєш
Популярне твердження, проте насправді країна походження вина не впливає на якість. Вона залежить від багатьох факторів, серед яких особливість конкретного теруара, тобто району з характерним тільки для нього поєднанням ґрунту, рельєфу і мікроклімату.
Обирати вина лише однієї країни — свідомо позбавляти себе нових смаків. Зокрема, у світі зростає інтерес до виноробних регіонів, які раніше не були на слуху: Болгарії, Румунії та півдня України.
На українських теруарах вирощують місцеві сорти винограду: сухолиманський білий або одеський чорний, а також каберне, піно нуар, шардоне, рислінг та інші європейські сорти. У поєднанні з традиціями й сучасними технологіями це дозволяє українським виноробам тримати марку і створювати вино за світовими стандартами. У цьому сенсі не має значення, чи вино походить з України, Франції або Чилі. Щоправда, ціна на українські вина приємніша через відсутність транспортних витрат і мит.

Червоне роблять із червоного винограду, біле — з білого
З червоного винограду можна отримати й червоне, і біле вино. Різниця формується на основі того, як швидко сік відокремлюють від шкірки, кісточок і гребенів. Яскравий приклад — класичний червоний сорт винограду каберне совіньйон. Коли його віджимають найлегшим пресом і відразу ж видаляють мезгу, отримують біле вино.
Віднині знайти біле або червоне вино Villa Krim на полиці значно простіше. На оновлених етикетках з'явилися яскраві кольорові акценти: ніжно-бірюзовий — для білого і рожевого вина, наприклад на етикетках Shateau Baron або Shateau Le Grand, і яскраво-оранжевий — для червоного Merlo, Shevalie Rouge або Pinot Noir.

Якщо вино залишає сліди на губах, воно неякісне
Винний наліт на келихах і губах може залишатися після будь-якого вина — і високої, і сумнівної якості. Відмінність полягає у тому, які речовини за це відповідають.
Неякісне вино може пофарбувати вуста через вміст штучних барвників, а сліди від якісного вина з'являються через поліфеноли — речовини рослинного походження, що містяться у винограді. Вони надають ягодам і вину особливого забарвлення, а іноді залишають червоний або фіолетовий наліт на губах, язику та зубах. Високим вмістом поліфенолів відрізняються сорти з товстою шкіркою: пінотаж, каберне совіньйон, каберне фран, шираз та мальбек.
Ціна — один із найкращих орієнтирів якісного напою на полиці. Вартість якісного українського вина в супермаркеті може коливатися в межах 60-100 гривень, оскільки для виробництва 1 л натурального вина потрібно в середньому 2 кг винограду, який, залежно від сорту, коштує 12-15 гривень. Важливо також не забувати про витрати на виробництво, вартість пляшки з етикеткою і корку, акцизний збір, націнки виробника та магазину. Остерігайтеся, якщо бачите пропозиції дешевше 60 гривень.
Якщо у вині є осад, воно зіпсоване
Невеликий осад у вигляді кристалів допустимий для будь-якого вина. Ці частинки, або, як їх ще називають, винний камінь, утворюються в результаті хімічної реакції винної кислоти та калію, що містяться у вині. Винний камінь має ряд корисних елементів у своєму хімічному складі: калій, залізо, магній, йод і бета-каротин. Причини його походження дуже різні, але, якщо мова йде про натуральні вина від перевіреного виробника, осад не шкодить здоров'ю і не впливає на смакові якості.

Солодке вино для тих, хто нічого не розуміє
Солодке вино, як і сухе, теж класика виноробства. Попри те, що десертні та кріплені вина вийшли з моди, вінтажні рислінг, сотерни або портвейни становлять інтерес для колекціонерів і часто бувають серед найдорожчих лотів на винних аукціонах. Солодке або напівсолодке вино може стати знахідкою для любителів незвичайних поєднань та експериментів. Наприклад, Villa Krim Muscat Riviera з сирами рокфор або дор блю, біле напівсолодке Villa Krim Traminer Blanc в парі з картоплею фрі.
Щоб насолоджуватися вином, не обов'язково бути професіоналом. Головне — бути вільним від упереджень і не боятися експериментувати. Оновлена Villa Krim допоможе зорієнтуватися на полиці незалежно від того, обираєте ви вино до важливої дати або хочете отримати насолоду від келиха за сімейною вечерею.
Дивіться також: Пэрис Хилтон учится тушить, поджаривать и очищать от кожуры в новом шоу Netflix.