
Готуємо млинці з підсмаженої бананової шкірки та дикого рису за книгою рецептів ScrapsBook Ikea
50 рецептів із продуктів, які люди зазвичай викидають, від відомих шеф-кухарів Північної Америки
IKEA створили унікальну книгу ScrapsBook з рецептами та кулінарними порадами від провідних шеф-кухарів Північної Америки, які розповідають про екологічне використання продуктів і відходів.
Компанія створила книгу для того, щоб сприяти поширенню екосвідомого ставлення до вибору продуктів та правильного використання відходів. "В IKEA ми віримо, що кухня — це серце кожного дому. На жаль, часто це марнотратне місце, але так не повинно бути", — кажуть у компанії.
В ScrapsBook зібрано 50 рецептів, створених у колаборації із шеф-кухарями. На сторінках книги вони діляться своїм досвідом приготування їжі з тих продуктів, які люди зазвичай викидають. Книгу можна безкоштовно завантажити на сайті IKEA.
Кріста Бруно-Гентер, шеф-кухар із Канади, пропонує рецепт млинців із підсмаженої бананової шкірки та дикого рису. Рецепт дуже популярний в Манітобі, де багато дикого рису. Страва ідеальна для спокійного сімейного бранчу у вихідні. На її приготування знадобиться 30 хвилин.
Млинці з перестиглих бананових шкурок та дикого рису

Інгредієнти
- 1½ склянки (200 г) універсального борошна
- 1 ст. ложка (13 г) білого цукру
- 1 ст. ложка (15 г) розпушувача
- 1 ч. ложка (6 г) солі
- 1 ¼ склянки (185 мл) молока (тваринного або рослинного походження)
- 1 яйце або замінник яєць з меленого льону
- 1 дуже стиглий банан
- 1 ч. ложка (5 мл) ванільного екстракту (за бажанням)
- 3 ст. ложки (42 г) розтопленого несолоного вершкового масла або олії авокадо
- ½ склянки (132 г) дикого рису
- 1 ст. ложка (15 мл) олії виноградних кісточок для приготування млинців
- 1 склянка (250 мл) змішаного ягідного соусу
- Перемішати борошно, білий цукор, розпушувач та сіль в мисці. Відкласти.
- В окремій мисці перемішати молоко, яйце, банан і ванільний екстракт, збити електричним міксером або рукою протягом 1-2 хвилин. Покладіть розтоплене масло або олію авокадо, додайте дикий рис за допомогою шпателя.
- Додати молочну суміш до суміші з борошна і ретельно перемішувати до однорідної консистенції. Відкладіть на 2 хвилини.
- Нагрійте олію в сотейнику на середньому вогні. Опустіть тісто у сотейник великими ложками, всього 1 склянка (250 мл).
- Готувати, поки не з’являться бульбашки і край не стане сухим, потім переверніть і готуйте до зарум'янювання інший бік протягом 3-5 хвилин. Повторіть із залишковим тістом.
Соус зі змішаних ягід
Інгредієнти:
- 1 склянка (190 г) заморожених змішаних ягід
- 3 ст. ложки (45 мл) меду
- Помістіть інгредієнти в невелику каструлю та готуйте на середньому вогні. Варити 5-10 хвилин, часто помішуючи, поки ягоди не стануть гарячими і суміш не загусне.
- Потім розімніть виделкою і подавайте до бананових млинців з дикого рису та перестиглої шкірки бананів.
Підсмажені бананові шкірки
Інгредієнти:
- 2–3 дуже стиглих банани, все ще жовтих, але з великою кількістю коричневих плям
- 3 ст. ложки (45 мл) соєвого соусу
- 1 ст. ложка (15 мл) кленового сиропу
- ¼ ч. ложки (¾ г) порошку чилі
- ¼ ч. ложки (1 г) копченої паприки
- ½ ч. ложки (2½ г) часникового порошку
- 2–4 ст. ложки (30–60 мл) виноградної олії для смаження бананових шкірок

- Відділити шкірку від бананів (самі банани використайте у випічці або смузі; можна заморозити для подальшого використання). Верхній шар всередині зішкребти металевою ложкою і викинути. Наріжте кожну шкірку на 4 довгі смужки.
- Покладіть усі інгредієнти маринаду в миску. Занурте шкірки в маринад. Дайте настоятися 10 хвилин або до 2 годин.
- Близько хвилини грійте чавунну пательню на середньому вогні та додайте виноградне масло для її покриття. Помістіть бананові шкірки рівномірно на сковороду і смажте 2-3 хвилини з кожного боку, до створення золотистих бульбашок. Дістаньте з каструлі і покладіть на паперовий рушник. Коли банани охолонуть, вони стануть хрусткими. Подавати страву теплою або кімнатної температури.
ПРИМІТКА
Маринад із підсмажених бананових шкірок можна зберігати в холодильнику до 2 тижнів у закритій тарі.
Дивіться також: Готуємо за українським рецептом: Шпараги з шовдарем і бриндзею.