Поиск

Готуємо за українським рецептом: Шпараги з шовдарем і бриндзею

Готуємо за українським рецептом: Шпараги з шовдарем і бриндзею

Смачного!

Текст: Buro 24/7

Страва з історією, якою варто пишатися

На початку 2021 року Український Інститут та проєкт їzhakultura презентували книжку "Україна. Їжа та історія", покликану розвивати напрямок кулінарної дипломатії України. Творці запевняють, що книга не тільки відкриє неймовірний світ української кухні для іноземців, але й допоможе всім, хто мешкає в Україні та співгромадянам за її межами, побачити українську кухню, якою хочеться пишатися,  смачну, красиву та зі своєю історією.

Пропонуємо прочитати фрагмент із книжки і приготувати смачну українську страву зі спаржею.

Шпараги з шовдарем і бриндзею якщо ця назва здалася вам незнайомою, не дивуйтесь, адже ми ще так мало знаємо про нашу рідну кухню. Завдяки книзі "Україна. Їжа та історія" пізнати її буде значно простіше.

Шпараги  це одна з назв спаржі, яка побутує в українській мові. Також дикий вид спаржі подекуди називають холодок, заячий холодок. Гуцульська овеча бриндзя  це перший український продукт, який має географічне зазначення походження товару. Він виробляється на високогір'ї з овечого молока. Шовдарь  традиційна карпатська страва. Шовдарем звуть копчено-в'ялений свинячий окіст.

Рецепт шпараги з шовдарем і бриндзею

Інгредієнти:

  • шпараги (спаржа) — 300 г
  • помідори черрі — 50 г
  • лимонний сік — 10 г
  • шовдарь (копчений свинячий окіст) — 50-60 г
  • гуцульська бриндзя — 30 г
  • олія — 20 г
  • масло вершкове — 20 г

Приготування:

  1. Спаржу почистити. Закип'ятити воду і варити 1 хв. Відкинути на друшляк, охолодити під проточною водою.
  2. Порізати спаржу під кутом 45 ̊ на шматочки завтовшки десь 0,5 см.
  3. Ножем або слайсером порізати шовдарь тоненькими пластинками, товщиною 1-1,5 мм.
  4. На сковорідку налити олію, додати вершкове масло і нагріти. Викласти порізану спаржу та помідори.
  5. Постійно помішуючи, смажити протягом двох хвилин, додати лимонний сік і перемішати.
  6. Висипати на попередньо підготовлений паперовий рушник, який вбере зайвий жир.
  7. Викласти підсмажену спаржу гіркою на тарілку, покласти зверху пластинки шовдаря, присипати бриндзею. Готово!

    *Карпатський шовдарь можна замінити копченою або сиров'яленою шинкою, а гуцульську бриндзю — будь-яким витриманим сиром (можна козиним).

До 15 квітня триває акційний передпродаж паперового видання українською мовою на сайті їжакультура.

 

Читайте також: Рецепт дня: Капкейк Кэрри Брэдшоу из сериала "Секс и город".